کاکوتی یکی از گیاهان دارویی از تیره نعنائیان است.
کاکوتی Ziziphora cliniopodiodes یکی از گیاهان دارویی از تیره نعنائیان است. این گیاه در نواحی کوهستانی ایران مانند ارتفاعات شهرستان بجنورد و جاجرم واقع درخراسان شمالی می روید. کاکوتی که در گویش محلی خراسان ” آنخ ” گفته میشود.
چوپانها و کوهنوردان برگ تازه کاکوتی را جمع آوری میکنند و چای آن را نوشیدنی گوارایی میدانند
این گیاه چند ساله است و بوتههای آن پرپشت و ارتفاع آن بین ۲۰ تا ۵۰ سانتی متر میباشد و در آذربایجان به آن کهلیک اُتی(Kəhlik oti) و یا ککلیک اوتی (Kəklik oti) (به معنای علف کبک) میگویند.
خواص کاکوتی
*برای تقویت معده بسیار مناسب است و همچنین اگر بعد از غذا همراه با چای میل شود تاثیر دو چندانی خواهد گذاشت.
*هرچند برگ های کاکوتی را به منظور استفاده در ماست یا دوغ خشک کرده و در هر فصلی استفاده می کنند، اما بذر کاکوتی نیز به عنوان دارو مورد استفاده قرار می گیرد.
*برگ های کاکوتی سیــنه را ملایم کرده و اسهال را بند می آورد. دستگاه تنفسی را ضدعفونی می کند. مقوی معده است. همچنین خاصیت بادشکنی داشته و می توان در موارد نفخ معده جوشانده آن را مصرف کرد.
* 8کاکوتی دارای گل های بنفش است”از برگ های خشک شده و خردشده کاکوتی به عنوان طعم دهنده در دوغ استفاده می شود.استفاده از این گیاه کمی هم به عنوان ادویه در غذاها کاربرد دارد و عطر آن بسیار نزدیک به آویشن و Oregano است و برخی از دوغ های بسته بندی شده در ایران این ادویه را دارند.
* از آنجا که آنخ یا همان کاکوتی گیاهی است که هیچگونه عوارض جانبی ندارد و بسیار ارزان و در دسترس است مصرف آن را به شما توصیه می کنیم.چای کاکوتی بعد از غذا نه تنها مانند چای سیاه آهن بدن را دفع نمیکند بلکه هضم غذا را آسان میکند.
برگ های کاکوتی سیــنه را ملایم کرده و اسهال را بند می آورد
طرق مصرف کاکوتی و فواید آنها
1- صفرابر: به صورت دم کرده صبح و عصر به جای چای میل شود. 3 گرم در 200 سیسی آب جوش 20 دقیقه دم گردد.
2-تب مالت: کسانی که تب مالت دارند از جوشانده کاکوتی استفاده کنند.
3- رماتیسم: اشخاصی که رماتیسم دارند میتوانند از کاکوتی استفاده کنند به صورت حمام یعنی 100 گرم کاکوتی در 3 لیتر آب جوشانده در وان ریخته داخل وان بنشینید.
4-قاعدهآور: به صورت جوشانده سه بار در روز 5 گرم در 150 سیسی آب استفاده گردد.
5- مقوی قلب: به صورت جوشانده 2 گرم در 150 سیسی آب جوش آورده 20 دقیقه دم کرده بعد غذا میل شود.
6- بادشکن: بعد غذا از دم کرده آن مانند شماره 4 استفاده شود.
7- خلط آور: دم کرده مانند شماره 4 استفاده شود.
8- سیاه سرفه: برای سیاه سرفه 5 گرم کاکوتی را در 300 سیسی آب جوشانده و دم کرده روزی 3 فنجان بنوشند.
9- آهن بدن: چای کاکوتی بعد از غذا نه تنها مانند چای سیاه آهن بدن را دفع نمیکند بلکه هضم غذا را آسان میکند.
10-برونشیت: برای برونشیت مزمن از دم کرده کاکوتی 3 گرم در 300 سیسی آب روزی 4 فنجان میل شود.
11-خونریزی بینی: برای جلوگیری از خونریزی بینی از دم کرده کاکوتی استفاده شود و پنبهای را آغشته به کاکوتی در بینی بگذارید.
12- سیاتیک: برای درمان سیاتیک از حمام کاکوتی مانند رماتیسم استفاده کنند، و همچنین کاکوتی را به صورت ضماد در محل سیاتیک بگذارند.
13- تقویت کننده نیروی جنسی: کاکوتی تقویت کننده نیروی جنسی آقایان است.
14-نوشیدنی خنک: در تابستان یک نوشیدنی خوب جهت خنک شدن بدن است.
کاکوتی، مقوی معده است، همچنین خاصیت بادشکنی دارد