کاکوتی یکی از گیاهان دارویی از تیره نعنائیان است.

 

کاکوتی Ziziphora cliniopodiodes یکی از گیاهان دارویی از تیره نعنائیان است. این گیاه در نواحی کوهستانی ایران مانند ارتفاعات شهرستان بجنورد و جاجرم واقع درخراسان شمالی می روید. کاکوتی که در گویش محلی خراسان ” آنخ ” گفته می‌شود.

 چوپان‌ها و کوهنوردان برگ تازه کاکوتی را جمع آوری می‌کنند و چای آن را نوشیدنی گوارایی می‌دانند

این گیاه چند ساله است و بوته‌های آن پرپشت و ارتفاع آن بین ۲۰ تا ۵۰ سانتی متر می‌باشد و در آذربایجان به آن کهلیک اُتی(Kəhlik oti) و یا ککلیک اوتی (Kəklik oti) (به معنای علف کبک) می‌گویند.

 خواص  کاکوتی

*برای تقویت معده بسیار مناسب است و همچنین اگر بعد از غذا همراه با چای میل شود تاثیر دو چندانی خواهد گذاشت.

 *هرچند برگ های کاکوتی را به منظور استفاده در ماست یا دوغ خشک کرده و در هر فصلی استفاده می کنند، اما بذر کاکوتی نیز به عنوان دارو مورد استفاده قرار می گیرد.

 *برگ های کاکوتی سیــنه را ملایم کرده و اسهال را بند می آورد. دستگاه تنفسی را ضدعفونی می کند. مقوی معده است. همچنین خاصیت بادشکنی داشته و می توان در موارد نفخ معده جوشانده آن را مصرف کرد.

 * 8کاکوتی دارای گل های بنفش است”از برگ های خشک شده و خردشده کاکوتی به عنوان طعم دهنده در دوغ استفاده می شود.استفاده از این گیاه کمی هم به عنوان ادویه در غذاها کاربرد دارد و عطر آن بسیار نزدیک به آویشن و Oregano است و برخی از دوغ های بسته بندی شده در ایران این ادویه را دارند.

* از آنجا که آنخ یا همان کاکوتی گیاهی است که هیچگونه عوارض جانبی ندارد و بسیار ارزان و در دسترس است مصرف آن را به شما توصیه می کنیم.چای کاکوتی بعد از غذا نه تنها مانند چای سیاه آهن بدن را دفع نمیکند بلکه هضم غذا را آسان می‎‎کند.

  برگ های کاکوتی سیــنه را ملایم کرده و اسهال را بند می آورد

 

طرق مصرف کاکوتی و فواید آنها

1- صفرابر:  به صورت دم کرده صبح و عصر به جای چای میل شود. 3 گرم در 200 سیسی آب جوش 20 دقیقه دم گردد.

 

2-تب مالت:  کسانی که تب مالت دارند از جوشانده کاکوتی استفاده کنند.

 

3- رماتیسم: اشخاصی که رماتیسم دارند میتوانند از کاکوتی استفاده کنند به صورت حمام یعنی 100 گرم کاکوتی در 3 لیتر آب جوشانده در وان ریخته داخل وان بنشینید.

 

 4-قاعدهآور: به صورت جوشانده سه بار در روز 5 گرم در 150 سیسی آب استفاده گردد.

 

5- مقوی قلب: به صورت جوشانده 2 گرم در 150 سیسی آب جوش آورده 20 دقیقه دم کرده بعد غذا میل شود.

 

6- بادشکن: بعد غذا از دم کرده آن مانند شماره 4 استفاده شود.

 

7- خلط آور: دم کرده مانند شماره 4 استفاده شود.

 

 

8- سیاه سرفه: برای سیاه سرفه 5 گرم کاکوتی را در 300 سیسی آب جوشانده و دم کرده روزی 3 فنجان بنوشند.

 

9- آهن بدن: چای کاکوتی بعد از غذا نه تنها مانند چای سیاه آهن بدن را دفع نمیکند بلکه هضم غذا را آسان میکند.

 

10-برونشیت: برای برونشیت مزمن از دم کرده کاکوتی 3 گرم در 300 سیسی آب روزی 4 فنجان میل شود.

 

11-خونریزی بینی: برای جلوگیری از خونریزی بینی از دم کرده کاکوتی استفاده شود و پنبهای را آغشته به کاکوتی در بینی بگذارید.

 

12- سیاتیک: برای درمان سیاتیک از حمام کاکوتی مانند رماتیسم استفاده کنند، و همچنین کاکوتی را به صورت ضماد در محل سیاتیک بگذارند.

 

13- تقویت کننده نیروی جنسی: کاکوتی تقویت کننده نیروی جنسی آقایان است.

 

14-نوشیدنی خنک: در تابستان یک نوشیدنی خوب جهت خنک شدن بدن است.

 

کاکوتی، مقوی معده است، همچنین خاصیت بادشکنی دارد